top of page

Hola famílies!

 

Ja som a P5 i el projecte SUMMEM continua.  El curs passat vam començar la implementació,fent activitats de cohesió de grup, estructures simples per a anar aprenent a treballar amb els nostres equips cooperatius i iniciant-nos en els Itineraris d’Aprenentatge treballant la piruleta a partir de la pregunta “Què pot passar al nostre cos quan mengem una piruleta?”


Doncs ja tornem a estar en marxa. Hem  començat la roda amb activitats de cohesió de grup. Una d’aquestes activitats es diu “Fem un tresor”. Amb material reciclat i ben variat, hem fet un tresor, tipus postal, que ens hem regalat uns als altres. Què és el que més ens ha agradat? Deixar anar la nostra imaginació i les nostres idees i treballar tothom per a tothom. 


Ha estat molt divertit fer-ho, regalar-ho i descobrir què ens ha tocat i qui l’ha fet. 

Dinosaures

Sirenes i tritons

Dofins

Tresors

Els grups de P5, que ja el curs passat es van iniciar en el projecte SUMMEM, ja han format els equips SUMMEM. Les mestres, després de fer les observacions necessàries al llarg de les diverses activitats de cohesió, han decidit quins seran els equips i han preparat una dinàmica per tal que fossin els mateixos nens qui descobrissin quins eren els membres del seu equip. Una vegada configurats, cada equip ha acordat un nom. I, igual que el curs passat, ja tenen els càrrecs dins de cada grup (coordinador, ajudant, intendent i secretari).

LES ESTRUCTURES


Anomenem estructures a una manera concreta de realitzar una activitat en equip. Les estructures tenen una organització determinada que assegura que calgui la participació de tots els membres d’un equip per assolir un objectiu. N’hi ha diverses, com el full giratori o el llapis al mig.
Els nens i les nenes de P5 ja n’havien treballat algunes el curs anterior, però cal recordar-les. I com que l’experiència és un grau, els ha estat fàcil organitzar-se i portar a terme les tasques.

​

​

1.EL FULL GIRATORI


Per treballar l’estructura de EL FULL GIRATORI aquesta vegada hem utilitzat l’IPAD. La tasca a fer era un exercici de figura/fons. Cada nen havia de trobar una figura, posar-la al lloc que li pertocava i passar l’IPAD al company. Els equips han hagut de decidir l’ordre d’intervenció i han acabat fent un diari de sessió valorant la participació i l’ajuda.

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. EL LLAPIS AL MIG

​

Una altra estructura que ja coneixien del curs passat i que han recordat aquests dies és EL LLAPIS AL MIG. Consisteix en que tots els membres de l’equip SUMMEM tenen el seu material però la feina ha d’estar feta amb la participació i  el consens de tots. 


En aquest cas tenien un full amb unes imatges de l’hivern i el nom d’aquestes imatges en un altre full. L’estructura consisteix en que, amb l’ordre que prèviament ha establert l’equip, cada membre trii una imatge i en busqui el seu nom a la llista. Quan creu que l’ha trobat, ho comparteix a la resta de l’equip. Si algun membre de l’equip no hi està d’acord, exposa la raó. Quan tots estan d’acord amb que aquella paraula és el nom de la imatge triada, cada membre de l’equip busca la paraula a la seva llista i l’enganxa sota la imatge corresponent.
 

En acabar cada equip ha fet el diari de sessió escrit,  tenint en compte la participació i l’ajuda.

INICIEM EL PRIMER ITINERARI DEL CURS!

​

​

El primer itinerari d’aprenentatge d’aquest curs va de números. Amb la pregunta PER QUÈ SÓN IMPORTANTS ELS NÚMEROS A LA NOSTRA VIDA? hem començat un treball que ens portarà a descobrir quins són els nostres números i la seva utilitat.


Per iniciar l’itinerari, i aprofitant que és temps de Carnestoltes, han arribat a les aules de P5 unes maletes i unes capses plenes de roba. I, és clar, els ha faltat temps per emprovar-se-la. Així s’han adonat que algunes peces els anaven grans, altres petites, altres gegants, altres molt minis i algunes fins i tot els anaven bé.

​
 

En acabar, les mestres han provocat que els nens i les nenes es preguntessin per què no tota la roba els anava bé, com podien saber quina era la seva mida, … i al llarg de la conversa han sorgit moltes coses per les quals són importants els números a la nostra vida.
 

A mida que van passant els dies, els nens i les nenes de P5 cada vegada avancen més en el coneixement dels números i, en especial, en el d’aquells que són importants a la nostra vida.

​


EL MAPA CONCEPTUAL 
La primera cosa que ens calia fer era organitzar les idees que ens van sortir el dia de la presentació del itinerari. Per això ens vàrem organitzar en equips SUMMEM per confegir el mapa conceptual de l’itinerari.

LES ETIQUETES
Ens hem adonat que les etiquetes de la roba tenen números (i lletres!) que ens indiquen la talla de cada peça. I que no tots tenim la mateixa talla! També, després d’observar tot d’etiquetes, ens hem adonat que contenen molta més informació a banda de la talla: el preu, els codis QR, els codis de barres, el nom de l’empresa que comercialitza la roba,...tot un món!

Després de treballar tota la informació, cada nen ha fet la seva pròpia etiqueta.

EL PES
I continuant amb els diferents punts del mapa conceptual i ens trobem amb el pes. Primer hem intentat definir entre tots què és el pes. I després, en equips SUMMEM i utilitzant l’estructura de EL LLAPIS AL MIG, hem fet una estimació del nostre pes i l’hem anotat. En una segona sessió, i amb la inestimable col·laboració de les famílies que han pesat els nens a casa, hem anotat sota el pes estimat el pes real i hem vist si hi havia gaire diferència.

Per acabar hem fet una gràfica de barres on recollim quants nens i nenes estan en un mateix pes i l’hem analitzat en una conversa de grup classe.

L’ALÇADA
Igual que amb el pes, entre tots hem mirat de definir què és l’alçada. Aquesta vegada ha estat més fàcil perquè ens ha resultat més evident que el pes. També hem fet una estimació de la nostra alçada i després hem comprovat si havíem estat més o menys encertats. Per fer-ho, hem hagut de passar primer pel photo call!

Posteriorment, ens hem mesurat amb el dino que ara tenim el passadís de P5 i convidem a les famílies a mesurar-se i anotar la seva alçada.

Abril de 2018

​

TANCAMENT

​

Arribat al final de l’itinerari, i deprés d’haver treballat coses tan significatives com el pes, la talla, l’alçada, el número de telèfon, l’adreça,... els nens i les nenes de P5 ja saben PER QUÈ SÓN IMPORTANTS ELS NÚMEROS A LA NOSTRA VIDA? .
Per tancar l’itinerari i recollir tot allò que dóna resposta a la pregunta, han realitzat un LAP-BOOK que han pogut portar a casa per explicar tot el que han treballat a l’escola.

bottom of page