top of page

Itinerari d'aprenentatge

Què passa quan ens mengem una piruleta?

1.

 

Comença l’Aventura!

 

L’Itinerari d’Aprenentatge (IA) comença quan rebem un correu de l’Escola Pia del Senegal on els nens i nenes de P4 de la classe de Les Baldufes ens expliquen que un nen que ha arribat nou, pel seu aniversari els ha portat una capsa amb piruletes. No saben què és una piruleta, ni què s’ha de fer, ni què pot passar. I demanen ajuda.

Què ens pot passar quan mengem una piruleta? Tenim molta panxa, res, fa mal la boca, ens queda el cos vermell per dins, es pot enganxar...

Davant aquestes primeres respostes ens adonem que potser haurem d’investigar sobre la piruleta per descobrir si ens pot passar tot això i què caldrà que sàpiguen els nostres amiguets del Senegal.
Per tant, ens toca observar, tocar, tastar, mossegar, llepar...experimentem amb la piruleta i en traiem idees:
•    Aquesta piruleta és rodona, però n’hi ha d'altres amb forma de cor.
•    Està feta de maduixa i sucre
•    No pesa gaire.
•    S’emboliquen perquè no s’embrutin i els entri microbis que després ens els menjaríem i ens posaríem malalts.
•    Porta un pal per poder menjar-la sense que se’ns enganxin les mans i la puguem menjar millor.
•    Porta pintura especial que es menja i per això ens queda la llengua vermella.
•    Es va desfent.
•    Va a la panxa, a l’estómac.
•    Passa pel coll.
•    Les vitamines es queden al cos. 

2.

 

Treballem els sentits


Organitzem una activitat per treballar els sentits de l’olfacte, el gust i el tacte. Treballem per Equips Cooperatius, de manera que el material està organitzat en capses o bosses i distribuït per les diferents taules. Els equips disposen d’una estona per a cada sentit i això els permet olorar, tastar i tocar, ajudant-se uns als altres, comparant, opinant, trobant semblances i diferències, buscant referències amb allò que ja coneixen...en realitat descobrint amb els sentits i en equip.
Finalment dediquem una petita estona a parlar de tot el que han trobat, anomenar els materials, valorar què els hi ha agradat i què no, què tenen a casa, què coneixien...i anem atribuint alguna qualitat.

3.

 

Avaluem l'activitat dels sentits


Treballem per Equips Cooperatius i aplicant l’estructura cooperatiu de 1-2-4:
Cada equip disposa d’un sobre amb unes imatges que prèviament hem vist tots junts i hem anomenat, de manera que ens hem assegurat que sabrien què veien. Són imatges que fan referència als sentits treballats en la sessió anterior. Hi ha tres murals: un per a l’olor, un pel gust i un pel tacte. Com que som 6-7 equips cooperatius, entre 2 i 3 equips es fan càrrec d’un sentit. 
•    Primer venen els intendents a buscar el sobre on hi ha les imatges i el coordinador les reparteix sobre la taula per a que tots les vegin bé. Un cop fet això, comença l’Estructura 1-2-4:
-1: individualment, cadascú agafa una imatge i se la posa damunt del seu pit.        

-2: s’ho expliquen amb el company del costat: què ha triat cadascú per què
-4: s’ho expliquen els quatre membres de l’equip.
Finalment, d’aquestes quatre imatges, l’equip s’ha de posar d’acord i triar-ne dues que enganxen als murals els secretaris i ajudants. 

4.

 

Iniciem l’aparell digestiu

​

Un cop experimentat amb els sentits i havent associat olors, gustos i textures amb la piruleta, cal començar a descobrir per on passa quan ens la mengem.
Reprenem la conversa inicial i el que vam dir sobre boca, coll, panxa, estómac, caca...comencem a adonar-nos que diem coses semblants però també coses diferents. 
Doncs potser que primer ho dibuixem. Aquest treball és individual.
Els hi donem una fitxa de la silueta d’un nen i caldrà que intentin imaginar-se com som per dins i que dibuixin el camí que pensen que fa la piruleta per dins el nostre cos, des de que ens la posem a la boca fins que potser la traiem fent caca.
Comença l’aventura...tota una mostra d’imaginació...hi ha aparells digestiu de tota mena...molt bo.

... l’aparell digestiu

​

Aquí teniu el vídeo resum de l'activitat conjunta sobre l'aparell digestiu que vam fer els alumnes de P4 i 4t de primària aquest divendres 12 de maig. Això sí que és SUMMAR!

5.

 

Fem la nostra primera maqueta

​

Confegim amb els equips cooperatius una maqueta de l’aparell digestiu amb plastilina. És una feina difícil perquè cal recordar les diferents parts del cos i intentar representar-les al màxim de reals dins la silueta del cos humà. Els equips s’organitzen posant en marxa els càrrecs.  I al final de l’activitat és quan dediquem una estona a escoltar els secretaris que expliquen com ha anat la tasca. I finalment quina cara es posa cada equip: contenta o trista?


Acabem el treball de l’aparell digestiu fent una fitxa individual amb paper vegetal que ens deixa veure els canvis amb la primera fitxa que vam fer de coneixements previs. Déu n'hi do com canvien els dibuixos. Ens adonem que hem après. 

6.

 

Sortida a Barcelona: com es fan els caramels?

​

Hem trobat una botiga a Barcelona “Papabubble”  que es dedica a fer caramels i té l’obrador allà mateix. Hi hem contactat i ens han dit que fan visites on expliquen tot el procés. Doncs hem organitzat dos dilluns de sortida. El primer dia hi anem els Estels i els Mussols i el segon dia les Diablesses i els Peixos. 


Hem pogut veure la pasta feta de sucre, aigua, colorant i aromes. Com fan els cilindres de colors, com estiren els cilindres i com els tallen. Hem descobert amb quines eines treballen i els guants que porten perquè la pasta crema. I ha estat màgic veure com van preparant diferents capes de pasta de colors i un cop enrotllades i estirades, a dins els caramelets hi surten els dibuixos que els artesans han pensat.


Molt interessant.

7.

 

Fem ciència! investiguem

​

Hem preparat una activitat molt interessant. Com que hem après que la piruleta té diferents productes, cal descobrir-los o, si més no, intentar veure’ls. A primer cop d’ull? Doncs NO. Agafem les lupes que és més interessant i emocionant. Mirem, mirem i mirem, trenquem les piruletes i descobrim l’interior.


Finalment, per ser científics del tot, fem barreges i plantegem hipòtesis: què passarà si?
-    Barregem piruleta i aigua
-    Barregem piruleta i alcohol
-    Barregem piruleta i glicerina
-    Deixem una piruleta amb plàstic, al sol


Les nostres hipòtesis són ben diverses: la piruleta es desfarà, canviarà de color, l’aigua quedarà rosa, no passarà res, es tornarà groga pel sol que li toqui, o negra pel color de la nit...


Com a bons equips de científics, hem anat fent les comprovacions necessàries al llarg d’uns quants dies:
-    La piruleta s’ha desfet amb l’aigua i l’agua ha quedat de color rosa.
-    La piruleta s’ha desfet amb l’alcohol però l’alcohol també ha desaparegut: s’ha evaporat.
-    La piruleta no s’ha desfet amb la glicerina.
-    La piruleta del sol no ha canviat de color però ha quedat enganxada al plàstic, per l’escalfor.


Ens ha agradat molt. Ens hem sentit grans persones de ciència.

8.

 

Aprenem amb l'experta

​

Quina sort que hem tingut. Ha vingut a l’escola la Roser Manté, que és dentista, i com a experta en dents, ens ha explicat moltes coses que ens han servit per adonar-nos que podem menjar llaminadures de tant en tant.


És molt important rentar-nos bé les dents. Tenim 20 dents que les anirem canviant. Però sempre les hem de cuidar. Cal que ens raspallem les dents cada dia i sobretot després de menjar. Amb una mica de pasta, com un pèsol, ja en tenim prou. Hem d’estar uns dos minuts raspallant i al final també hem de raspallar la llengua. I ens ha donat dues pistes per al temps: que el pare o la mare ens controlin el temps o que escoltem la nostra cançó preferida mentre estem raspallant. Un cop fet, ben glopejat i àpali, ja ho tenim.

9.

 

Això s'acaba! Fem la nostra botigueta

​

Es va acabant el nostre Itinerari d’Aprenentatge i quina idea millor que preparar la nostra Botigueta de Llaminadures. Amb plastilines de colors variats cadascú de nosaltres hem fet les llaminadures que ens agraden: piruletes, xupa-xups, ous ferrats, dits, maduixes, caramelets petits de gustos variats, cors, xumets...tota una gran varietat.


Semblen de veritat...però alerta que no es mengen!!!

10.

 

Ja estem! Enviem la carta al Senegal

​

OOhhh!!! Ara sí. Hem acabat la nostra descoberta i és el moment d’enviar la carta als nostres amics del Senegal. Amb tot el que hem après, els podem contestar els seus dubtes. I sempre que necessitin els tornarem a ajudar.
Òndia i segur que...seguirem menjant piruletes!!!

bottom of page